Уређење спомен-парка на брду Видрак

четвртак, 10. мај 2012. године

У понедељак 30.04.2012. почело је велико уређење спомен-парка на брду Видрак. За уређење спомен-парка Министарство рада и социјалне политике је издвојило четири, а Дирекција за обнову и развој Колубарског округа погођеног земљотресом 2,5 милиона динара. Прва фаза радова трајаће 60 дана. Аутор пројекта је архитекта Весна Алексић. Радове изводи БС Пројект 2009 из Ваљева. У спомен парку Видра налази се 16 метара високи споменик Стевану Филиповићу којег су Немци 1942. обесили у Ваљеву, дело вајара Војина Бакића.

Почетком 20. века Љубомир Павловић је записао да се ту налазе остаци средњевековног српског гробља са стећцима, од којег данас нема ни једног трага. Потом се ту до Првог светског рата налазило старо градско гробље које је премештено на локацију садашњег Новог гробља, али је на Видраку масовно сахрањивање настављено и током тог рата. Наиме, на хиљаде жртава Церске и Колубарске битке, као и епидемије тифуса у Ваљеву 1915. године, сахрањено је на старом војничком гробљу на месту где се сада налази велики крст, испод које је костурница погинулих и умрлих српских војника.На целом простору биће постављена расвета и сређене пешачке стазе, биће уређена давно затворена сувенирница Ваљева на улазу у комплекс и постављен видео-надзор, с обзиром да су споменици, укључујући и споменик Стевану Филиповићу, годинама на мети вандала. Током овог уређења, средићемо прилаз до крста, осветлити га и поставити информативне табле шта се ту налази.

Поред ове, на самом крају спомен-парка, зарасла у траву и коров, налази се још једна неистражена костурница. Могуће је да и та костурница датира из времена првог, али и другог светског рата. Радови које ћемо сада обавити могли би да открију прве трагове о томе, како би истражили порекло те костурнице.

foto foto foto foto foto