Спомен костурница Текериш

Спомен костурница Текериш

Стогодишњица Великог рата ставила је у фокус меморијале Првог светског рата, те је Завод у своје четворогодишње програме уврстио меморијале везане за исти.

СПОМЕН КОСТУРНИЦА, ТЕКЕРИШ, Знаменито место, изузтни значај („Службени гласника РС“ бр. 32/2001 и бр. 12/79)

Споменик је откривен 28 јуна 1928. године. Према огласу из Подринских службених новина бр 11. од 9 јула 1928. г, наводи се да је иницијатор подизања спомен обележја било Удружење резвевних официра и ратника, а технички и инструктивни творац спомен костурнице на Церу био г. Сергије Багенски шеф Хидротехничког одељка у Шапцу.

Вишегодишњи пројекат

Финансијери: Министарства за рада, запошљавања и социјалне политике и Друштво српских домаћина.

2014.г.

Радови на згради Музеја су финансирани средствима Министарства за рада, запошљавања и социјалне политике по програму за 2014. годину.

Радови су обухватили санацију оштећења на зидовима, столарији и ентеријеру са бојењем фасаде. Радови су изведени у првој половини августа месеца.

Надзор: Завод за заштиту споменика културе „Ваљево“, диа. Тихомир Дражић

Радове на обнови стаза, реконструкцији ограде према путу, потпорног зида са степеништима и постављању биста краљевима Перту првом и Александру Карађорђевић финасирало је Друштво српских домаћина. Радове су изводили предузеће „Простор“ из Пријепоља и професор факултета примењених уметности Горан Чпајак. Радови су извођени у периоди од августа до октобра месеца 2014.г. Надзор: Републички завод за заштиту споменика културе, диа. Босиљка Томашевић

2016. г.

На прилазном платоу и степеништу зграде музеја од 10. до 17. августа 2016. године изведени су следећи радови:

Горња површина платоа од бетона и кулиеа испред улаза у зграде је претходно скинута и нивелисана за постављање нових гранитних плоча дебљине 5 цм.

Непосредно код улаза постављен је један степеник од гранита и сокл из зид од гранитних плоча мање дебљине.

Степеници су изведени од монолитних елемената гранита, а зидови обложени такође гранитним плочама тако да су предметни радови заокружени и усаглашени са раније изведеним радовима на партеру и прилазним стазама који су изведени 2014. године.

Радове је финансирало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања по програму за 2016. годину.

Надзор: Завод за заштиту споменика културе „Ваљево“, диа. Тихомир Дражић.

2017. г.

У првој половини месеца августа изведени су радови на реконструкција ограде око споменика. Том приликом уклоњени су стари стубићи од трошног бетона и замењени новим од монолитног камена.

Радове је финансирало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

2017/18. г.

Крајем 2017. године изведени су радови на конзервацији штита, круне и слова на фронталној страни споменика, а 2018. године обновљена је подлога на споменику наношењем новог слоја кулијеа и радови на снацији спомен чесме, стаза и партера.

Радове је финансирало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Надзор: Завод за заштиту споменика културе „Ваљево“, диа. Тихомир Дражић.