Средњевековни храм у Славковици

Средњевековни храм у Славковици

Црква Ваведења Богородице у Славковици код Љига, на обронцима Сувобора, споменик је културе од великог значаја.

Једнобродна црква је подигнута почетком 14. века а у 15. је дограђена припрата као и друге грађевине и зид чиме је постала средиште манастира.

МИЛАН МАРКОВИЋ

Рођен је у Ваљеву 1960. године

Запослен је као професионални фотограф у Заводу за заштиту споменика културе „Ваљево“

Од 1979. године успешно је излагао на 973 колективних фотографских и ликовних изложби код нас иностранству и при том освојио 316 награда и признања. Неколико пута, фотографије су му биле у националним колекцијама ФСЈ и ФСС на ФИАП бијеналима Имао је 28 самосталних изложби Девет пута био на првом месту ранг листе најуспешнијих фотографских стваралаца Србије. Члан жирија и селектор на више домаћих и међународних изложби. Фотографије су му објављиване у многим стручним књигама, часописима, каталозима и брошурама како фотографским тако и из области заштите споменика културе у Србији и иностранству. Фотографије му се налазе у архивима многих институција код нас и у свету и у многим приватним збиркама. Од 1999. године, четири године је уређивао и издавао билтен прво ФСЈ а затим ФР „Art-Natura-Art“ из Београда. У Фото савезу Србије има звање МФ ФСС-Мајстор фотографије (добијено 2005. године) а од међународне организације ФИАП добио је звања АФИАП-Artiste FIAP(2004. године) и ЕФИАП-Excellence FIAP (2007. године). Заступљен у „Алманаху српске фотографије“ и „Антологији фотографије у Војводини“. Члан ФК „Ваљево“, ФР „Art-Natura-Art“, ВУЛС-а (Ваљевског удружења ликовних стваралаца), члан секције фотографа ДКС (Друштва конзерватора Србије). Почасни члан ЖПСД „Бачка“ Бачка Топола.

Током 16. и 17. века овај локалитет није био више у функцији да би од 1973 до 1978. године археолог мр. Димитрије Мадас извео систематска археолошка истраживања када је и изведена привремена кнозервација откривених остатака са реконструкцијом припрате и у мањем обиму зидова цркве, а 2017/18. године храм је реконструисан и обновљен.

Радови на обнови храма су финансирани средствима Министарства културе Републике Србије по програму за 2017 и 2018. годину.

Тим који јер учествовао у реализацији пројекта: дипломирани инжињер архитектуре Тихомир Дражић, руководилац пројекта и конзерваторски надзор; дипломирани инжињери архитектуре Весна Алексић и Евица Рајшић Димитријевић, пројектанти; дипломирани инжињер архитектуре Миодраг Максимовић, надзор и проф. Бошко Стевановић, надзор.