Санација споменика изгинулим ратницима Првог светског рата у селу Пецка

ПРОЈЕКАТ: САНАЦИЈА И РЕСТАУРАЦИЈА СПОМЕНИКА ИЗГИНУЛИМ РАТНИЦИМА ИЗ I СВЕТСКОГ РАТА II МОРАВСКЕ ДИВИЗИЈЕ У СЕЛУ ПЕЦКА, ОПШТИНА ОСЕЧИНА

ФИНАНСИЈЕР: МИНИСТАРСТВО ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА

ВРЕМЕ ИЗВОЂЕЊА РАДОВА: 28.09. – 12. 10. 2018. год.

РУКОВОДИЛАЦ ПРОЈЕКТА: дипл. инг. арх. МИЛКА КРСТИВОЈЕВИЋ саветник

ИЗВЕДЕНИ РАДОВИ:

Извршена је консолидација камених страна споменика утискивањем ситнозрног бетона дубоко у масу камене конструкције, произвођача Костер са додатком 10-20% SB бондинг-а у воду за мешање што је повећало еластичност и флексибилност бетона а истовремено смањило апсорпцију воде. Након што је бетон везао, у спојнице је уграђен техником утискивања у дубину хидроизолациони, водоодбојни а паропропусни готов малтер за фуговање спојница у каменом зиду типа „Repair Mortar Plus” произвођача Костер са додатком SB бондинг-а. Овај брзовезујући, репаратурни малтер који добро приања на камен у завршном слоју нанет техником заглађивања на лицу зида споменика.

Споменик је опран неутралним детерџентима и водом под притиском, са камених блокова су уклоњене маховине, лишаји, растиње и флеке.

Метална граната и грб су очишћени од наслага боје, рестаураторским поступком и након тога је изведена заштита безбојним лаком. Мермерна плоча са натписом је очишћена, слова су исписана златном бојом а цела плоча је премазана воденим лаком за заштиту камена.

Цео споменик је заштићен водоодбојном, фасадном хидроизолацијом типа Костер силоксан која ствара невидљиву инпрегнацију и штити споменик од временских утицаја и атмосферилија.