Зорица Марковић

Зорица Ј. Марковић
Зорица Марковић

Зорица Ј. МарковићЗорица Ј. Марковић

Историчар уметности, стручни сарадник

Година рођења: 1968. година
Имејл: reddora14@gmail.com

Тел: 014/ 35 22 689

Моб.тел: 065/ 244 67 01

 

Образовање:

•2014. године, положила је стручни испит у делатности  заштите непокретних културних добара у Републичком заводу за заштиту споменика културе, Београд. Ментор  јој је била др Светлана Пејић.

•2012 година – Завршила је обуку из области Дипломатског протокола, Институт Сервантес, (предавач Нуриа  Переира Мартинез)

•2012 година – Боравила у Кини, Academy for Internatinal Business Office – Aibo, Mofcom, Beijing у оквиру  међудржавног споразума којим је предвиђена обука представника локалне самоуправе из Србије

•2011. године положила је државни испит за рад у органима државне управе у Министарству за државну управу и локалну самоуправу у Београду.

•2007 године – Завршила је обуку маркетиншке агенције П.Р.А у области ПР у Београду.

•2004 године – Завршила је обуку из области „Јавног заступања“, НВО ФОНДАС из Подгорице, (УСАИД), Котор.

•2004 године – Завршила је обуку из области вођења финансија у невладином сектору, НВО ФОНДАС из Подгорице (УСАИД), Котор

Дипломирала је на Филозофском факултету у Београду 1993. године.

Завршила 1987 године Гимназију у Ваљеву, преводилачко-архивско-музејски смер.

Завршила 1983. године основну школу „Милован Глишић“ у Ваљеву.

Радно искуство

Од 1992. до 2010. радила је као новинар, аутор радио и тв емисија и уредник у више медијских кућа у Београду и региону. Била је сарадница у ПР сектору маркетиншких агенција Оgilvy&Mather, Београд и Hauska & Partner, Београд Од 2010. до 2013. године радила је као шеф кабинета градоначелника Ваљева. Од 2013. године запослена је у Заводу за заштиту споменика културе „Ваљево“.

У 2015. – 2016 години урадила је Предлоге за проглашење цркава у Дреновцу поред Шапца, Брдарици поред Коцељеве, цркве у Врелу и цркве у Вукони, обе у близини Уба за НКД .

У 2017. години руководилац је пројекта израде Предлога за утврђивање цркава у Моравцима и Цветановцу поред Љига, Грачаници поред Љубовије, Варни и Мачванском Причиновићу поред Шапца и Радљеву поред Уба за НКД што је финансирало Министарство културе и информисања РС.

Резултате истраживања цркве у Крчмару, сликарству Петра Николајевића Молера и ктиторима из породице Грбовић објавила је у Гласнику ДКС 39 и 40. Сазнања до којих је дошла систематизовала је у обимном рукопису о храму Преноса моштију Св. оца Николаја у Крчмару (рецензент проф.др. Ненад Макуљевић)..

Истражује цркве у Моравцима, Петници, Марковој цркви и Докмиру и сликарски рад Лазара и Олге Крџалић у ваљевском крају. Посебно истражује сакралне објекте настале од периода предустаничке Србије до Првог светског рата. Учествовала је 2016. године на изложби поводом 30 година рада Завода за заштиту споменика културе „Ваљево“.

Чланство: Члан је Удружења конзерватора Србије.

Страни језици: енглески и италијански

Знање рада на рачунару: Microsoft Office (Word, Excel, Power Point), Photo-Shop