Изложба „Светлост иконостаса“

Изложба „Светлост иконостаса“

У музеју Јадра у Лозници од 12. до 29.октобра 2023. године одржана је изложба „Светлост иконостаса“  на којој су представљени резултати конзерваторско-рестаураторских радова извођених 2022. и 2023. године на иконостасу Цркве Покрова Пресвете Богородице у Лозници.

У галеријском простору први пут су изложене рестауриране царске двери, престоне иконе Исуса Христа, Богородице, Св.Николе, надверје са Тајном вечером и Богородица у медаљон који стоји уз иконостасни Крст са Распећем, које је  1871. године насликао академски сликар Никола Марковић. Уз њих су на пратећим паноима биле приказане све фазе конзерваторског и рестаураторског рада изведених на иконама и раскошној дрвеној конструкцији иконостаса.

Захваљујући претходном истраживању и архивској фото-документацији реконструисан је оригиналан изглед лозничког иконостаса а конзерваторско-рестаураторским радовима су  први пут санирана озбиљна оштећења која су настала још за време Првог светског рата. Урађене су реплике недостајућих украса трајно оштећених деловањем црвоточине и са иконостасне конструкције су уклоњени вишеслојни премази боје испод којих се крила оригинална мраморизација и врхунски изведена позлата која је у великој мери била оштећена. Заједничким радом истраживача-конзерватора и конзерватора-рестауратора дошло се до драгоценог открића да је лознички иконостас настао 1871.године а не 1873. године како је то до тада навођено у стручној литератури.

Новчана средства за извођење комплексних радова на истраживању и заштити ове културне баштине обезбедило је у 2021. и 2022. години Министарство културе Републике Србије, кроз пројекте Завода за заштиту споменика културе „Ваљево“ којима је руководила Зорица Ј.Марковић, историчар уметности- конзерватор.

Досадашње две фазе радова на лозничком иконостасу извели су конзерватори-рестауратори из Центра за конзервацију и рестаурацију д.о.о. Београд: МА Марија Пешановић, МА Ненад Богојевић, МА Јована Јовановић, МА Нина Ничић, МА Владимир Петровић, МА Зорица Савић,  Тања Бојовић и  МА Милица Анђелић која је руководила тимом, уз стручни надзор Драгана Томановића, сликара-конзерватора из музеја у Ужицу.

Изложба „Светлост иконостаса“ организована је поводом обележавању значајног јубилеја, 150.година постојања Цркве Покрова Пресвете Богородице у Лозници, под покровитељством Епархије Шабачке, уз свесрдну помоћ колега из Музеја Јадра, Центра за културу „Вук Караџић“ у Лозници, госпође Гордане Гаврић, археолога-саветника и благословом Епископа шабачког Јеротеја који је и отворио изложбу.