СПОМЕН ЦРКВА СВ. ЂОРЂА, Ћелије

celije_crkva

СПОМЕН ЦРКВА СВ. ЂОРЂА, Ћелије

Статус: споменик културе (1990.г)
Локација: 3км југоисточно од Лајковца, село Ћелије, општина Лајковац


СПОМЕН ЦРКВА СВ. ЂОРЂА, Ћелије

Назив локалитета: СПОМЕН ЦРКВА СВ. ЂОРЂА, Ћелије
Место: село Ћелије
Општина: Лајковац
Време настанка: : грађена 1923. и 1924. године
Намена: спомен- костурница бораца погинулих 16-25. новембра 1914.
Руководилац пројекта: дипл. инг. ирх. Милка Крстивојевић, археолошким истраживањима руководио је Радивоје Арсић, археолог Завода, а конзервацију остатака живописа Миодраг Марковић, конзерватор Завода
Радове финансира: Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику

foto foto foto foto foto foto

Радове изводило: предузеће „Спинг“ из Лознице, преко кога је радове извела грађевинаска радња „Тетра“, Андрије Ракића из Ваљева. Радови су изведени у периоду април– октобар 2005.године.

Опис радова: Током година у крипту је продрла вода, а зидови цркве су били изложени дејству сталне влаге. После вишегодишњих неуспелих покушаја решавања овог проблема 2005.г. стекли су се услови да се изведу свеобухватни конзерваторски радови, Завод је организовао извођење грађевинско- занатских радова, археолошка истраживања у унутрашњости цркве конзерваторске радове на сачуваним остацима живописа. Радови су обухватили: израду нове кровне конструкције са покривачем од бакарног лима, делимично малтерисање зидова, молерско фарбарске радове, и израду новог пода од мермерних плоча. Крипта у припрати цркве је санирана и изведена је хидроизолација, а испред цркве је урађена нова крипта и нови тротоари од камених плоча.

foto