Милан Марковић

МИЛАН МАРКОВИЋ


Рођен је у Ваљеву 1960. године

Запослен је као професионални фотограф у Заводу за заштиту споменика културе „Ваљево“

Од 1979. године успешно је излагао на 973 колективних фотографских и ликовних изложби код нас иностранству и при том освојио 316 награда и признања.

Неколико пута, фотографије су му биле у националним колекцијама ФСЈ и ФСС на ФИАП бијеналимаИмао је 28 самосталних изложби

Девет пута био на првом месту ранг листе најуспешнијих фотографских стваралаца Србије.

Члан жирија и селектор на више домаћих и међународних изложби. Фотографије су му објављиване у многим стручним књигама, часописима, каталозима и брошурама како фотографским тако и из области заштите споменика културе у Србији и иностранству. Фотографије му се налазе у архивима многих институција код нас и у свету и у многим приватним збиркама.

Од 1999. године, четири године је уређивао и издавао билтен прво ФСЈ а затим ФР „Art-Natura-Art“ из Београда.

У Фото савезу Србије има звање МФ ФСС-Мајстор фотографије (добијено 2005. године) а од међународне организације ФИАП добио је звања АФИАП-Artiste FIAP(2004. године) и ЕФИАП-Excellence FIAP (2007. године).

Заступљен у „Алманаху српске фотографије“ и „Антологији фотографије у Војводини“.

Члан ФК „Ваљево“, ФР „Art-Natura-Art“, ВУЛС-а (Ваљевског удружења ликовних стваралаца), члан секције фотографа ДКС (Друштва конзерватора Србије). Почасни члан ЖПСД „Бачка“ Бачка Топола.