Споменик ратницима из Бранковине

јануар 2013. године

 

Споменик ратницима из Бранковине и околних села палим у ослободилачким ратовима 1912-1919. године

На стогодишњицу почетка Балканских ратова завод за заштиту споменика (Миодраг Марковић) је извршио конзерваторске радове на споменику. Инвеститор радова је Град Ваљево. Камена конструкција са натписом је састављена из више делова и на њој су исписана имена погинулих ратника. На споменика се налази бронзана плоча са ликом Краља Петра која је оксидирала и оштетила камене блокове. Камени блокови су нападнути од лишајева а слова су избрисана. Цокло око споменика је рађено од бетона. На њему су велика оштећења од мраза и лишајева. Стубови око споменика су рађени од камена пешчара и доста су оштећени од микроклиматских промена и недостају делови на стубовима. Ланци су рађени од гвожђа и оштећени су од рђе. Постојећа боја је испуцала и спала.

Камену констукција споменика је очишћена од наслага прљавштине и маховине. Слова на споменику су обнољена. Камену конструкција је консолидована и заштићена од упијања воде. Извршено је чишћење Бронзане плоче од оксидације. Цокло од бетона је очишћено од маховине и обијене су све оштећене површине. Оштећења на цоклу су санирана новим малтером. Фугне на споменику попуњене. Стубове од пешчара су очишћени од маховине и лишајева и извршена је њихова реконструкција (надоградњу). Ланце на стубовима су очишћени од старе боје и корозије и поново офарбани бојом. Уједно је очишћено још неколико споменика у порти цркве.

Споменик рагницима из Бранковине и околних села (Ба6ине Луке, Забрдице, Котешице, Козличића, Јошеве, Близоња и Рабаса) палим у ослободилачким ратовима 1912-1919године. Има облик пирамиде, која се степенасто уздиже и завршава као обелиск на чијем се врху налази извајан у камену шлем српског ратника из првог светског рата. Доњи део базе споменика је рађен од вештачког камена, док су остали делови изведени у светлосивом граниту. Споменик је висок 5,45м. На источној страни је аплицирана правоугаона бронзана плакета са ликом краља Петра И Карађорђевића, рад вајара Ђорђа Јовановића. На свим странама споменика су уклесана имена палих ратника (има их преко 460): из Бранковине (54), Забрдице (80), Котешице (80), Бабине Луке (103), Козличића (34), Јошеве (30), Близоња (44), Рабаса (14) и других насеља. Испод уклесаног крста натпис почиње аманетом палих ратника, а завршава се следећим речима:

Славним ратницима палим за слободу и величину отаџбине подигоше споменик њихови родитељи, браћа и сестре, супруге и деца и остали сродници и пријатељи, да им сачувају имена од заборава и предаду га будућим нараштајима на чување и углед како се гине за отаџбину и слободу. 1925. године.“

foto foto foto foto foto